به گزارش
پايگاه خبري تحليلي پيرغار، «انحلال پژوهشگاه فضايي ايران»؛ خبري که قطعا از نظر همه يک شوخي مسخره است اما دولت يازدهم نشان داده که تبحر خاصي در تبديل خبرهاي غيرقابل باور به واقعيت دارد و اين ويژگي خاص دولت اکنون گريبانگير يکي از مراکز درخشان کشور شده است.
دستاوردهاي علمي ايران در يک دهه اخير به قدري رشد فزاينده و درخشاني داشته که حتي رسانههاي معاند هم مجبور به اذعان در اين زمينه شدهاند؛ به ويژه دستاوردهاي علمي دانشمندان کشورمان در حوزه فعاليتهاي فضايي و ارسال موجود زنده به فضا.
حالا خبري روي خروجي خبرگزاريهاي معتبر کشور قرار گرفته که اصلا قابل باور نيست؛ خبري درباره انحلال پژوهشگاه فضايي ايران که محلي براي جمع شدن دانشمندان جوان کشور است و تمامي دستاوردهاي تاريخي ايران در حوزه فعاليتهاي فضايي در اين پژوهشگاه طرحريزي شده است.
براساس تصميمات جديد که از سوي دولت يازدهم اتخاذ شده و قرار است در شورايعالي اداري مصوب شود، سازمان فضايي ايران به وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات برمي گردد؛ اين درحالي است که اين سازمان در دولت قبل به رياست جمهوري منتقل شده بود.
حسن روحاني در حکمي مسئوليت اداره جلسات شورايعالي فضايي کشور را نيز به «سورنا ستاري»، معاون علمي و فناوري رئيس جمهور محول کرده است. در اين حکم با استناد به اصل ۱۲۴ قانون اساسي، مسئوليت اداره جلسات شورايعالي فضايي کشور موضوع بند ۳ قانون تعيين وضعيت شوراهاي عالي و تاييد مصوبات آن به سورنا ستاري تفويض شده و براين اساس دبيرخانه شورايعالي فضايي نيز زيرنظر معاون علمي فناوري رئيس جمهور فعاليت خواهد کرد.
رئيس جمهور در اين حکم با توجه به اصل ۱۲۶ قانون اساسي، ايجاد مرکز ملي فضايي را با هدف هماهنگي، سياستگذاري، برنامه ريزي و نظارت و با استفاده از ظرفيتهاي قانوني مربوطه به مراکز عالي تحقيقاتي با رعايت قوانين و مقررات مربوطه به سورنا ستاري محول کرده است.
هم اکنون و براساس تصميمات جديد، قرار است سازمان فضايي ايران و پژوهشکده تحقيقات فضايي ايران را بار ديگر وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات مديريت کند. در همين حال و طبق اين تصميم گيري، پژوهشگاه فضايي ايران نيز منحل خواهد شد و اجزاي آن شامل پژوهشگاه هوافضا به وزارت علوم تحقيقات و پژوهشکده مهندسي به جهاد دانشگاهي سپرده ميشود.
همچنين قرار است مرکز ملي فضايي در ذيل شورايعالي فضايي کشور به عنوان نهاد بالادستي و حاکميتي ايجاد شود که مسئوليت آن را معاونت علمي فناوري رياست جمهوري عهده دار خواهد بود.
تيشه دولت به ريشهٔ اقتدار علمي ايران؟!
اگرچه تغيير ساختار بخش هوافضاي کشور هنوز نهايي نشده و قرار است حکم اخير رئيسجمهور بزودي در شورايعالي اداري مطرح و تصويب شود اما همين مساله که دولت قصد نابودي يکي از مراکز اقتدار علمي کشور را دارد، واقعا ناراحت کننده و غير قابل قبول است.
مساله تاسفبار اين است که اين مرکز با ارسال موجود زنده به فضا توانست جايگاه ايران را در ميان کشورهاي قدرتمند علمي جهان به شدت ارتقا دهد.
اين مساله يک شعار ملي يا حس وطندوستانه نيست؛ اين موضوع يک حقيقت اثبات شده است. در زمانهاي که به گفته خود غربيها، «تحريمهاي فلج کننده» عليه ايران وضع شده و حتي کشورهاي اروپايي و آمريکا از ارائه دارو و مواد درماني نيز خودداري ميکنند و به گفته مسئولان سازمان ملل به دنبال ايجاد يک جنايت تاريخي عليه مردم ايران هستند، به نمايش درآمدن تصاوير يک آزمايش عظيم فضايي و ارسال موجود زنده به فضا و سالم بازگشتن آن از اين ماموريت بزرگ، توانست سخنگوي کاخ سفيد را به وحشت بيندازد؛ همانند همان وحشتي که نامادري سيندرلا پس از تناسب کفش بلورين با پاي او در وجودش حس کرد. (اين تعبير را يکي از کاربران فرانسوي شبکه اجتماعي فيسبوک در صفحه شخصي خود به کار برده است.)
حالا اين پژوهشگاه معتبر و موفق قرار است بنا به حکم آقاي رئيسجمهور منحل شود و جايگاه عالي آن به عنوان يکي از نهادهايي که مستقيما زير نظر نهاد رياست جمهوري فعاليت ميکند، به يک سازمان کوچک زير نظر وزارت ارتباطات تنزل پيدا کند.
بعد از ماجراهاي معاونت علمي رئيسجمهور و حواشي آن، اين دومين گام عجيب دولت در راستاي کاهش اقتدار علمي ايران است؛ رويکردي که اصلا مشخص نيست به کدام دليل صورت ميگيرد و فلطفه مجريان آن چيست. تنها مسالهاي که در اين ميان و با اينگونه احکام قابل مشاهده است، بر باد رفتن زحمات و تلاشهاي شبانهروزي دانشمندان جوان ايراني است؛ تلاشهايي که چشم بزرگترين دانشمندان جهان را به ايران خيره کرد و اکنون قرار است همه اين زحمات طاقتفرسا با يک امضاي ناقابل فراموش شود.
تاکيد اخير رهبر انقلاب بر مساله توليد علم در ديدار با هيات دولت
رهبر معظم انقلاب در چند ديدار خود با هيات دولت، يکي از دو اولويت اصلي دولت يازدهم را پرداختن به موضوع علم عنوان کرده و فرمودهاند: در زمينهى علم؛ ببينيد ما يک حرکت پرشتابى را از حدود ده سال، يازده سال پيش به اين طرف در زمينهى علم داريم؛ يک حرکت خوبى شروع شده و آنطور که من دارم ميبينم و گزارشها را ملاحظه ميکنم، اين حرکت روزبهروز هم بيشتر شده، يعنى آن روز اوّلى که ما مسئلهى استغناى علمى و شکستن مرزهاى علم و نهضت نرمافزارى را مطرح کرديم، خود بنده هم باور نميکردم که اين همه ظرفيّت براى پيشرفت و سرعت پيشرفت وجود داشته باشد؛ بعد ناگهان ديديم واقعاً از اطراف، مثل چشمهاى جوشيد.
الان شما نگاه کنيد، مراکز تحقيقاتى ما، پارکهاى علمى - فناورى ما، دانشگاههاى ما در بخشهاى مختلف، در حال جوششند؛ اين بايد متوقّف
نشود. در زمينهى اقتصاد هم اين آن چيزى است که به ما کمک اساسى خواهد کرد؛ يعنى اگر ما توانستيم کار علمى را پيش ببريم و علم را اقتصادى کنيم - که حالا اشاره خواهم کرد - قطعاً در زمينهى اقتصاد از فروش نفت و از خامفروشىهايى که داريم و مانند اينها، براى ما بسيار پر صرفهتر خواهد بود.
امسال در ديدارِ ماه رمضان - حالا يادم نيست که اساتيد دانشگاه بودند، يا دانشجوها؛ در يکى از اين دو ديدار - يکى از حضّار يک سخنرانىاى کرد، يک عنصرى را، يک محصولى را معرفى کرد که درآمد آن براى کشور چندين برابر - که حالا من چون يادم نمانده متأسّفانه، نميتوانم بگويم؛ البتّه يادداشت کردهام - بيشتر از درآمد مثلاً فرض کنيد که نفت ما است يا گاز ما است که اگر چنانچه روى آن محصول کار بکنيم که مشترى هم در دنيا دارد، علاقهمند هم دارد، براى ما هم مشکلات توليدى ندارد، ميتوانيم چنين درآمدهايى داشته باشيم؛ يعنى واقعاً يکى از کليدهاى حلّ مشکلات اقتصادى و معضلات اقتصادى ما، تکيهى روى علم است.
ما بايد بتوانيم در زمينهى علم، اوّلاً نگذاريم حرکت پرشتابى که امروز وجود دارد، مطلقاً کند بشود، بخصوص دولت بايد به آن اهتمام بکند. عرض کردم اين جزو دو اولويّت اوّلِ برنامههاى کشور است؛ يعنى بهطور ويژه روى مسئلهى پيشرفت علم بايد کار بشود. البتّه مسئول درجهى يک براى پيشرفت علم، دو وزارت علوم و بهداشتدرمان هستند؛ لکن وزارتهاى صنعتى، وزارت کشاورزى، وزارتهاى حتّى خدماتى، اينها همهشان ميتوانند در اين زمينه کمک بکنند و بايد کمک بکنند؛ يعنى واقعاً همکارى بين دانشگاهها و بين مراکز علمى و تحقيقاتى و دستگاههاى خدماتى ما - مثل همين وزارت صنعت، وزارت راه، وزارت نفت، وزارت کشاورزى، اين وزارتهاى گوناگونى که با مسائل فنّى سروکار دارند - [لازم است]؛ اينها ميتوانند واقعاً مثل يک مکندهاى عمل بکنند و از درون مراکز تحقيقاتى و علمى، آن شيرهى علم را بکشند و آن دستگاه را وادار به کار و تحرّک بکنند.
البتّه اينکه عرض کردم، دو نکته است در مورد اين مسائل علمى: يکى تکميل زنجيرهى علم و فناورى است؛ يعنى اين زنجيرهى از ايده و فکر و سپس علم و سپس فناورى و سپس توليد و سپس بازار را ما بايد تکميل بکنيم، والّا اگر چنانچه ما کار تحقيقاتى را کرديم، به فناورى هم رسيديم، امّا مثلاً توليد انبوه نشد، يا بازار برايش پيشبينى نشد، اين ضربه خواهد خورد؛ همهى اينها بايستى مورد توجّه قرار بگيرد و اين زنجيرهى کار علمى، تا توليد و بازار بايستى دنبال بشود؛ يعنى نگاهها بايد روى مجموع اين زنجيره باشد؛ اين يک نکته است. نکتهى بعدى هم شرکتهاى دانشبنيان؛ خوشبختانه امروز شرکتهاى دانشبنيان با تعداد خوبى، بالايى تشکيل شده و وجود دارد، هرچه ميتوانيد بايد برويد سراغ شرکتهاى دانشبنيان. (بيانات در ديدار رئيسجمهور و اعضاي هيأت دولت ۱۳۹۲/۰۶/۰۶)
مرجع :
جهان نيوز